Kimya Teknolojisi Alanı

15.02.2018 462

ALANIN TANIMI

Kimya teknolojisi alanı altında yer alan kimya laboratuvarı, boya üretimi ve uygulama, lastik üretimi, petrol – rafineri, petrol – petrokimya, deri işleme ve proses dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

ALANIN AMACI

Kimya teknolojisi alanı altında yer alan dallarda sektörün ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmektir.


DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1.KİMYA LABORATUVARI

Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemlere; nitel, nicel ve enstrümantal analize;  kalite kontrol işlemlerine, numune almaya ve araç gereçlerin bakımına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri yapma; nitel, nicel ve enstrümantal analiz yapma;  kalite kontrol işlemlerini ve araç gereçlerin bakımını yapma ve numune alma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir. 

 

2. BOYA ÜRETİMİ VE UYGULAMA

Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemler, boya ham madde analizleri, farklı özelliklere sahip boya üretim işlemleri, ham madde ve üretilen boyanın satışını yapmaya; renk hazırlamaya, kalite kontrol ve üretilen boyaların farklı yüzeylere uygulanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri,  boya ham madde analizlerini, farklı özelliklere sahip boya üretim işlemlerini, ham madde ve üretilen boyanın satışını yapma, renk hazırlama, kalite kontrol ve üretilen boyaları farklı yüzeylere uygulama yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir. 

 

3. LASTİK ÜRETİMİ

Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemlere; ham maddelerin, çelik tellerin, çelik kordlarının ve kord bezlerinin analizlerine; araç lastiği ve farklı türdeki kauçukları işlemeye; araca uygun lastik seçme ve sınıflandırmaya; araç lastiklerinin kalite kontrolünü yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri; ham maddelerin, çelik tellerin, çelik kordlarının ve kord bezlerinin analizlerini yapma; araç lastiği ve farklı türdeki kauçukları işleme; araca uygun lastik seçme ve sınıflandırma, araç lastiklerinin kalite kontrolünü yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir. 

 

 4. PETROL-RAFİNERİ

Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemler uygulamaya; proses kontrolü yapmaya; proses için su hazırlamaya; ölçüm yapmaya; numune almaya; rafinasyon, destilasyon, seviye ölçümü ve dolum işlemleri ile korozyon ve erozyon kontrolü yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri gerçekleştirme, proses kontrolü yapma; proses için su hazırlama; ölçüm yapma; numune alma rafinasyon, destilasyon, seviye ölçümü ve dolum işlemleri ile korozyon ve erozyon kontrolü yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir. 

 

5. PETROL-PETROKİMYA

Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri uygulamaya, proses kontrolü yapmaya, proses için su hazırlamaya, ölçüm yapmaya, numune almaya, seviye ölçümü ve dolum işlemleri ile korozyon ve erozyon kontrolü yapmaya, petrokimyasal üretim işlemleri uygulamaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri gerçekleştirme, proses kontrolü yapmayı, proses için su hazırlama, ölçüm yapmayı, numune alma, seviye ölçümü ve dolum işlemleri ile korozyon ve erozyon kontrolü yapma, petrokimyasal üretim işlemlerini yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir. 

 

6. DERİ İŞLEME

Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri uygulamaya, kimyasalların deriye etkilerini saptamaya, ham derinin tasnifini yapma ve kullanılabilir hâle getirmeye, kalite kontrol yapmaya, kürklük deriyi işlemeye, deri atıklarını değerlendirmeye yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri gerçekleştirme, kimyasalların deriye etkilerini saptama, ham derinin tasnifini yapma ve kullanılabilir hâle getirme, kalite kontrol yapma, kürklük deriyi işleme, deri atıklarını değerlendirme yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir. 

 

7. PROSES

Tanımı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri uygulamaya, numune almaya, proses kontrolü yapmaya, ürün hareketini sağlamaya, depolama yapmaya, proses akım şeması okumaya, otomatik kontrol yapmaya, ilaç üretimi yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 

Amacı: Temel fiziksel ve kimyasal işlemleri uygulama, numune alma, proses kontrolü yapma, ürün hareketini sağlama, depolama yapma, proses akım şeması okuma, otomatik kontrol yapma, ilaç üretimi yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

 

İSTİHDAM ALANLARI

1. Cam fabrikalarında,

2. Lastik ve kauçuk fabrikalarında,

3. Çimento fabrikalarında,

4. Kâğıt fabrikalarında,

5. Şeker fabrikalarında,

6. Boya fabrikalarında,

7. Gıda sektöründe,

8. İlaç sektöründe,

9. Gübre fabrikalarında,

10. Toprak ve su analiz laboratuvarlarında,

11. Kozmetik ve temizlik sektöründe,

12. Enerji sektöründe,

13. Petrol ve rafinerisi sektöründe,

14. Otomotiv fabrikalarında,

15. Metal sektöründe,

16. Deri sektöründe,

17. Tersanelerde,

18. Tekstil sektöründe,

19. Petrokimya sektöründe,

20. Sağlık sektöründe,

21. Maden sektöründe,

22. İnşaat sektöründe,

23. Ahşap sektöründe,

24. Kimya sektörüne ihtiyaç duyulan kamu kurum ve kuruluşlarında vb. yerlerde çalışabilirler.