Makine Teknolojisi Alanı

15.02.2018 673

ALANIN TANIMI

Makine teknolojisi alanı altında yer alan bilgisayarlı makine imalatı, endüstriyel kalıp, bilgisayar destekli makine ressamlığı, makine bakım onarım, mermer işleme, bilgisayar destekli endüstriyel modelleme dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

ALANIN AMACI

Makine teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI


1. BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI

Tanımı: Bilgisayarlı makine imalatçısının sahip olduğu, klasik ve bilgisayar kontrollü üretim tezgâhlarında makine imalatı işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Makine teknolojisi alanında bilgisayarlı makine imalatçı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. 

 

2.ENDÜSTRİYEL KALIP

Tanımı: Endüstriyel kalıpçının sahip olduğu, kalıplama teknikleri, sac metal kalıpları,  hacim kalıpları ve iş kalıpları imalatı yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Makine teknolojisi alanında endüstriyel kalıpçı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. 

 

3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMLIĞI

Tanımı: Makine ressamının sahip olduğu,  iki ve üç boyutlu makine ve mekanizmaları çizimlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Makine teknolojisi alanında makine ressamı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. 

 

4. MAKİNE BAKIM ONARIM

Tanımı: Makine bakım ve onarımcısının sahip olduğu,  makinelerin temel bakım ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Makine teknolojisi alanında makine bakım ve onarımcısı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

5. MERMER İŞLEME

Tanımı: Mermer işlemecisinin sahip olduğu, mermer kesme ve işleme tezgâhlarında imalat işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Makine teknolojisi alanında mermer işlemeci yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. 

 

6. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL MODELLEME

Tanımı: Endüstriyel modellemecinin sahip olduğu, endüstriyel döküm ve kalıplama tekniğine uygun üretime yönelik modelleme ve prototiplerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Makine teknolojisi alanında endüstriyel modellemeci yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

İSTİHDAM ALANLARI

1. Talaşlı imalat sektörü,

2. Endüstriyel kalıpçılık sektörü

 3.  Makine tasarım ve çizim sektörü,

4. Makine bakım ve onarım işleri,

5. Mermercilik sektörü,

6. Endüstriyel modelleme sektörü vb. yerlerde çalışabilirler.